Over Jelmer Weather Consult

Jelmer Weather Consult is in juni 2021 opgericht door Jelmer van der Graaff, destijds een eerstejaars student aan de Wageningen Universiteit. Zijn passie voor het weer en klimaat bracht hem ertoe om zijn droom na te streven en een eigen bedrijf op te richten.

Het bedrijf heeft een tweeledig doel: een wetenschappelijke bijdrage leveren en tegelijkertijd een maatschappelijke impact hebben. Op wetenschappelijk gebied kan dit bijvoorbeeld de ontwikkeling van geavanceerde (klimaat)modellen omvatten. Deze technische modellen dienen echter ook te worden vertaald naar praktische toepassingen op lokaal niveau, die de maatschappij beter kunnen wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarnaast kan Jelmer Weather Consult bijvoorbeeld weerbewaking voor evenementen aanbieden, ook een voorbeeld van een dienst die direct bijdraagt aan in dit geval de veiligheid van de samenleving.

Foto van een mistige zonsopkomst

Wie is Jelmer?

Profielfoto van Jelmer

Ik ben Jelmer van der Graaff, 20 jaar oud. Mijn passie voor meteorologie begon al in mijn vroege jeugd, toen ik op de basisschool zat. Op dat moment wist ik nog niet of ik uiteindelijk als weerman op televisie zou belanden of liever achter de schermen aan klimaat- en weerkundig onderzoek zou werken. Maar één ding was duidelijk: mijn fascinatie voor het weer was onmiskenbaar.

Het begon allemaal eenvoudig: het dagelijks noteren van de temperatuur in mijn achtertuin en het regelmatig raadplegen van de regenradar. Terwijl ik de middelbare school doorliep bleef mijn interesse voor het weer levendig, maar ik begon ook steeds meer geïnteresseerd te raken in klimaatwetenschap. Onder andere vanwege de toenemende berichtgeving over natuurrampen die werden versterkt door klimaatverandering .In 2017 begon ik dagelijks weerkaarten te bestuderen, wat al snel een dagelijkse gewoonte werd. Tijdens mijn laatste jaar op de middelbare school werkte ik aan mijn profielwerkstuk, dat gewijd was aan de oorzaken en gevolgen van de snelle opwarming in het Noordpoolgebied.

De keuze om aan de Wageningen Universiteit te gaan studeren was snel gemaakt. In 2023 behaalde ik mijn bachelor's degree in Soil, Water & Atmosphere (Bodem, Water & Atmosfeer). Deze opleiding bood een brede basis in alles wat te maken heeft met weer en klimaat. In het academische jaar 2023 - 2024 ben ik begonnen aan de masteropleiding Climate Studies (Klimaatstudies) - eveneens aan de Wageningen Universiteit & Research - waarbij ik me verder verdiep in klimaatgerelateerde onderwerpen.

Hobby's en interesses

Naast het bekijken van weerkaarten en programmeren geniet ik in mijn vrije tijd graag van de buitenlucht. Of het nu een ontspannende wandeling is op een zonnige zomeravond of een stevige fietstocht op een frisse herfstdag, de natuur heeft altijd iets te bieden. Daarnaast ben ik actief betrokken bij de (studenten)korfbalvereniging in Wageningen en sport ik dus regelmatig. Duurzaamheid is voor mij een belangrijk thema, dus reis ik door Europa vrijwel uitsluitend per trein. Zo kan ik toch mooie plekken ontdekken, terwijl ik mijn ecologische voetafdruk probeer te minimaliseren. Ik heb ook een passie voor fotografie en leg graag landschappen, natuurpracht en bijzondere weerfenomenen vast. Alle foto's op deze website zijn dan ook door mijzelf gemaakt.

Als meteoroloog ben ik gefascineerd door bijna alle soorten weersomstandigheden. Of het nu gaat om extreem weer of een week lang zonneschijn, de diversiteit van het weer blijft me intrigeren. Bovendien heb ik veel aandacht voor het toekomstige klimaat en de veranderingen die we kunnen verwachten. Dankzij mijn interesse in modellering en statistiek probeer ik trends en correlaties te identificeren. Door het begrijpen van toekomstige veranderingen kunnen we tijdig actie ondernemen om ons aan te passen aan de nieuwe realiteit: een wereld met toenemende weersextremen en natuurrampen.

Foto van de Eiffeltoren in Parijs