Over Jelmer Weather Consult

Jelmer Weather Consult is in juni 2021 opgericht door Jelmer van der Graaff, toen eerstejaars student aan de Wageningen Universiteit. Van jongs af aan had hij een passie voor het weer en klimaat, en met het oprichten van Jelmer Weather Consult kwam dan ook een grote droom uit.

Het bedrijf heeft een doel met twee kanten: een bijdrage leveren aan de wetenschap en tegelijkertijd ook een maatschappelijke impact hebben. Op wetenschappelijk gebied kan dit bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe (klimaat)modellen omvatten. Deze technische modellen dienen echter ook te worden vertaald naar praktische toepassingen op lokaal niveau, die de maatschappij beter kunnen wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarnaast kan Jelmer Weather Consult bijvoorbeeld weerbewaking voor evenementen aanbieden, eveneens een voorbeeld van een dienst die direct bijdraagt aan, in dit geval de veiligheid van de samenleving.

Foto van een regenboog in de richting van Wageningen, vanuit Achterberg

Wie is Jelmer?

Profielfoto van Jelmer

Ik ben Jelmer van der Graaff, 21 jaar oud. Mijn passie voor meteorologie begon al in mijn vroege jeugd, toen ik op de basisschool zat. Op dat moment wist ik misschien nog niet of ik uiteindelijk als weerman op televisie zou belanden, of toch achter de schermen aan klimaat- en weerkundig onderzoek zou werken. Maar één ding was wel duidelijk: mijn fascinatie voor het weer was onmiskenbaar.

Het begon allemaal eenvoudig: het dagelijks noteren van de temperatuur in mijn achtertuin en het regelmatig raadplegen van de radarbeelden. In 2017 begon ik weerkaarten te bestuderen, wat al snel een dagelijkse gewoonte werd. Langzamerhand begon ik ook steeds meer geïnteresseerd te raken in klimaatwetenschap, mede dankzij de toenemende berichtgeving over natuurrampen die werden versterkt door klimaatverandering. Tijdens mijn laatste jaar op de middelbare school werkte ik aan mijn profielwerkstuk over de oorzaken en gevolgen van de snelle opwarming in het Noordpoolgebied.

De keuze om aan de Wageningen Universiteit te gaan studeren was snel gemaakt. In 2023 behaalde ik mijn Bachelor's diploma in Soil, Water & Atmosphere (Bodem, Water & Atmosfeer), met als scriptie een onderzoek naar veranderingen in de kracht, positie en meandering van de straalstroom. Deze opleiding gaf me een brede basis in alles wat te maken heeft met weer, klimaat en eigenlijk het hele 'systeem Aarde'. Direct daarna ben ik begonnen met de Masteropleiding Climate Studies (Klimaatstudies) - eveneens aan de Wageningen Universiteit - waarbij ik me verder verdiep in klimaatgerelateerde onderwerpen. In mijn scriptie doe ik momenteel onderzoek naar de invloed van stedelijk gebied op (extreme) neerslag.

Hobby's en interesses

Naast bezig zijn met het weer en klimaat geniet ik in mijn vrije tijd graag van de buitenlucht. Of het nu een ontspannende wandeling is op een mooie zomeravond of een stevige fietstocht op een frisse herfstdag, de natuur heeft altijd iets moois te bieden. Daarnaast speel ik korfbal in Wageningen. Duurzaamheid is voor mij een belangrijk thema, dus reis ik vrijwel uitsluitend per trein door Europa. Ik heb ook een passie voor fotografie en leg graag landschappen, natuurpracht en bijzondere weerfenomenen vast. Alle foto's op deze website heb ik dan ook zelf gemaakt.

Als meteoroloog ben ik gefascineerd door bijna alle soorten weersomstandigheden. Of het nu gaat om extreem weer of een week lang zonneschijn, de diversiteit van het weer blijft me verbazen. Bovendien heb ik veel aandacht voor het toekomstige klimaat en de veranderingen die we kunnen verwachten. Dankzij mijn interesse in modellering en statistiek probeer ik trends en correlaties te identificeren. Door het begrijpen van toekomstige veranderingen kunnen we tijdig actie ondernemen om ons aan te passen aan de nieuwe realiteit: een wereld met toenemende weersextremen en meer natuurrampen.

Foto van de Eiffeltoren in Parijs