Actueel weer in Nederland

Op deze pagina vindt u de meest recente radarbeelden en de actuele waarnemingen voor Nederland. De data voor het radarbeeld is afkomstig van de KNMI radars in Herwijnen en Den Helder. De ontwikkeling van de neerslag in het afgelopen uur is te zien, met een interval van 10 minuten. Nieuwe radarbeelden komen met zo'n 5 minuten vertraging binnen. De kaart met de waarnemingen is gebasseerd op de 34 automatische weerstations van het KNMI, wordt ieder half uur geüpdatet en komt met een kleine 10 minuten vertraging binnen.

Opmerkingen regenradar

Belangrijk om in gedachten te houden zijn een aantal limtitaties van de regenradar. De radars van het KNMI scannen de wolken op een hoogte van 1.500 meter en daarboven. Motregen kan vallen uit wolken met een basis van lager dan die 1.500 meter, waardoor deze niet altijd wordt weergegeven in het actuele radarbeeld. De beelden aan de randen van de regenradar kunnen bovendien vertekend zijn door de kromming van de Aarde.

Autoplay ⏸

Actuele waarnemingen KNMI

De weerstations van het KNMI geven weersomstandigheden door, zoals de actuele temperatuur, windsnelheid en het weerbeeld. In de kaart rechts zijn de meest recente waarnemingen te zien van alle automatische KNMI-stations. Dit geeft een beeld van de weerssituatie op de officiële weerstations het dichtst bij u in de buurt. De kaart update ieder half uur.

Overdag wordt de bewolking bepaald door te kijken naar de zonneschijnduur de afgelopen 10 minuten, 's nachts gebeurt dit op basis van de bedekkingsgraad. Weerssymbolen als regen of sneeuw kunnen aangeven dat op dit moment neerslag valt, of dat hier in het afgelopen uur sprake van is geweest.

Omdat de waarnemingen niet handmatig zijn gecontroleerd en automatisch worden gedownload van het KNMI, is het mogelijk dat enkele fouten optreden. Zo is het waarnemen van het neerslagtype 's nachts lastiger dan overdag en kunnen wanneer het donker is hoge sluierbewolking en lage bewolking moeilijker uit elkaar worden gehouden.

Kaart met actuele waarnemingen van het KNMI