Archief Nieuwsberichten: Algemeen

Op deze pagina zijn alle oude, algemene nieuwsberichten te vinden. De meest recente berichten vindt u op de pagina 'Nieuws'. Klik daarvoor op de link hieronder.

Regenradar voor Nederland online

Geplaatst: 20 februari 2023

Afbeelding van een radarbeeld tijdens onweersbuien

Op de website van Jelmer Weather Consult kunt u nu niet alleen algemene informatie vinden, maar ook de meest actuele radarbeelden raadplegen. Deze radarbeelden worden met een vertraging van slechts 5 minuten weergegeven, waardoor u bijna in real-time de neerslag kunt volgen. Bovendien heeft u de mogelijkheid om tot een uur terug te spoelen, zodat u een goed beeld krijgt van hoe de neerslag zich heeft ontwikkeld. De regenradar maakt gebruik van gegevens van de KNMI-radars in Den Helder en Herwijnen.

Bekijk de regenradar


Presentatie Wintermeeting 2022 - 2023

Geplaatst: 28 november 2022

Foto van een presentatie tijdens de workshop bij het KNMI

Op 26 november vond bij het KNMI de 'Wintermeeting' plaats voor het winterseizoen van 2022/2023. Tijdens deze bijeenkomst werden verschillende onderwerpen behandeld, waaronder presentaties over winters uit de tweede helft van de 19e eeuw (Paul Odijk), lente kou (Yorick de Wijs) en natuurlijk de winterverwachting door Reinout van den Born. Daarnaast had ik het genoegen om een presentatie te geven over de achtergrond, interpretatie en ontwikkelingen op het gebied van meerweekse weersverwachtingen. Het was een zeer geslaagde dag. De livestream van het evenement is terug te kijken op de website van de Wintermeeting. Mijn presentatie over meerweekse weersverwachtingen begint op 1:28:00 uur.

Foto: Stefan Verkerk. Kijk de Wintermeeting terug


Workshop KNMI Klimaatscenarios 2023

Geplaatst: 23 oktober 2022 om 23:00 uur

Foto van een presentatie tijdens de workshop bij het KNMI

Op 10 oktober heb ik deelgenomen aan de workshop 'Op weg naar KNMI'23-klimaatscenarios'. Tijdens de ochtend kregen we uitleg van onderzoekers van het KNMI over de opzet van de nieuwe klimaatscenario's en de verschillen ten opzichte van de scenario's uit 2014. Vervolgens waren er workshops gericht op het vertalen van de nieuwe gegevens naar beleid. Het was een leerzame dag, niet alleen omdat dit de nieuwe scenario's zijn waarmee wetenschappers de komende jaren zullen werken, maar ook omdat het waardevol was om in gesprek te gaan met verschillende beroepsgroepen over hoe de gegevens op een praktische manier kunnen worden gepresenteerd.